Feil bruk av dekk kan få alvorlige konsekvenser

Å designe et godt vinterdekk for vårt nordiske klima er krevende. Det skal kunne kjøres på alt fra tørr asfalt til såpeglatt is, fra våte grusveier til dyp snø. I tillegg skal dekket helst ha lav rullemotstand, og både støy i kupeen og slitasje på veien må minimeres. Å lage et dekk som imøtekommer alt dette 100% er umulig, og derfor må enhver dekkprodusent gjøre kompromisser. Et av disse er yteevnen på varmt sommerføre, men ifølge en undersøkelse InFact har gjort på oppdrag fra Continental, viser det seg at mange nordmenn slett ikke er klar over dette.

Undersøkelsen viser at intet mindre enn 70% av oss overvurderer vinterdekkets egenskaper på sommerføre, og er i den tro at bremselengden på vått sommerføre er nogenlunde den samme, uavhengig av dekkvalg. Dette er altså ikke riktig, for forskjellen mellom dekkene kan faktisk være opptil 100%. Det betyr at et vinterdekk kan ha opptil dobbelt så lang bremselengde i regnet om sommeren, sammenliknet med et sommerdekk. At mange sjåfører ikke er klar over dette kan få alvorlige konsekvenser i en nødssituasjon.

Forklaringen til dette ligger i gummiblandingene som brukes i de ulike dekkene, og i mønsteret. Dette er fordi vinterdekk trenger å være myke og fleksible også når det blir mange minusgrader, og i stand til å beholde grepet på snø, slaps og is. Det er derfor vinterdekk som regel er utstyrt med såkalte seiper, bitte små snitt på tvers av dekket som er med på gi godt grep på denne typen underlag. Ved å bruke vinterdekkene på varm, bar asfalt vil disse snittene slites vekk raskt, og allerede etter en sesong kan dekke være ødelagt. Sommerdekk derimot, er designet for å drenere vann på asfalt, og unngå vannplaning.

Kort oppsummert anbefaler vi deg på det sterkeste å skifte til sommerdekk, hvis du ikke har gjort det enda. Det er en billig pris å betale når å la være i ytterste konsekvens kan være fatalt.

Tekst: Tom-Erik L Monsrud, Foto: Honda

  • Del denne artikkelen på:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nyheten gjelder for følgende avdeling(er):