Løvetann i bildekk?

Å bygge en bil krever mye energi, og er en komplisert prosess som krever råvarer fra alle verdens hjørner. Dette gjelder også dekkene, som i all hovedsak er laget med naturgummi fra plantasjer i enten Thailand, Indonesia eller Malaysia. Nå tenker Continental nytt, og ser på muligheten for å bruke løvetann (!) som hovedingrediens i noen av deres nye produkter.

Fordelene med en slik løsning vil være mange. Først og fremst vil det gjøre produksjonsprosessen av dekkene mer miljøvennlig, ved at råstoffet enkelt vil kunne dyrkes på ellers ubrukt land nær fabrikkene i Europa, og ikke måtte fraktes tusenvis av kilometer på oljefyrte containerskip. Videre vil kostnadene knyttet til de nye løvetann-plantasjene være forutsigbare, i motsetning til prisen på naturgummi, som kan variere med flere hundre prosent fra ett år til det neste.

Den tyske dekkprodusenten kaller det nye stoffet for “Taraxagum”, og er resultatet av et flere år langt forskningsprosjekt. Det første gjennombruddet kom i 2015, da en spesiallaget utgave av vinterdekket Continental WinterContact TS 850 P ble testet i Sverige, med gode resultater. Nå melder de at de første maskinene ment for kommersiell produksjon av de nye dekkene er installert i deres nye fabrikk i Russland, men det er uklart akkurat når de nye dekkene vil være mulig å kjøpe. Knut Knudsen, produktsjef i Norge forteller: — Dekk laget av gummi fra løvetann er et viktig steg for at også vår bransje kan bli mer miljøvennlig.

Mobile jobber tett med Continental, og tilbyr de nyeste innovasjonene i dekkteknologi hos samtlige av våre forhandlere. Vi ber deg ta kontakt, eller komme innom om du måtte ha spørsmål knyttet til kjøp, bytte eller vedlikehold av dekk. Vi hjelper deg gjerne.

Tekst: Tom-Erik L Monsrud

  • Del denne artikkelen på:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nyheten gjelder for følgende avdeling(er):