Sikkerhet, selvfølgelig.

Hyundai har utviklet et nytt airbag-system som beskytter passasjer og fører mot å skade hverandre i en ulykke. Risiko er mer ut enn noen gang, ser det ut til.

Veiene våre har aldri vært tryggere enn de er idag. Til tross for en enorm vekst i bilbruken, mister bare en knapp femtedel så mange mennesker livet i trafikkulykker enn for femti år siden. Selvsagt er også dette tallet for høyt, men det er likevel ganske utrolig hvor mye som har skjedd med sikkerheten siden bilen ble allemannseie.

Denne utviklingen er, naturlig nok, et resultat av en langvarig og viktig innsats på mange områder. Bedre vedlikeholdte veier, nye førerkortkrav og skjerpede straffereaksjoner er utvilsomt en del av bildet. Samtidig gjøres mye av jobben også i selve bilene, og helt siden sikkerhetsbelter ble påbudt i 1979 har bilprodusentene jobbet videre med å kunne tilby stadig tryggere kjøretøy til sine kunder.

Da EuroNCAP-testene ble lansert i 1997 ble det plutselig mulig å sammenligne ulike modellers sikkerhet direkte. En toppvurdering her ble raskt en svært viktig konkurransefordel. Det er bra for forbrukeren, og en viktig årsak til at bilprodusentene fortsetter å utvikle stadig bedre sikkerhetssystemer, etterhvert som ny teknologi tillater det.

Utviklingen har faktisk vært så stor at kravene for å oppnå fem av fem mulige stjerner har blitt skjerpet en rekke ganger. En ny bil med full pott i sikkerhetstesten er altså langt tryggere enn en eldre modell med samme antall stjerner og resultat.

Hyundai sin nyeste innovasjon er et eksempel på dette. Her skal en ny airbag installeres mellom setene foran, slik at 80% av skader på grunn av sammenstøt mellom passasjerene unngås. Produsenten forteller at også enslige sjåfører får en økt beskyttelse, takket være en ny komponent i oppblåsnings-mekanismen. Strengere krav fra nettopp EuroNCAP om sidekollisjons-beskyttelse oppgis som årsak til at systemet blir montert i alle nye biler fra 2020, både hos Hyundai og Kia.

  • Del denne artikkelen på:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Nyheten gjelder for følgende avdeling(er):